Web-kehitys etenee aimo harppauksin – verkkosivujen trendit

Internet on vuosi vuodelta arkipäiväisempi asia ja liki jokaisella mahdollisella taholla on tätä nykyä omat verkkosivut. Web-kehityksen ala myös kulkee koko ajan eteenpäin aimo harppauksin ja vaihtelevat trendit seuraavat toisiaan. Jokainen ahkera netin käyttäjä on taatusti huomannut, että verkkosivustot ovat kehittyneet internetin alkuajoista valtavasti: nettisivujen käytettävyyteen, ulkoasuun ja tyyliin kiinnitetään huomiota aina vain enemmän ja enemmän. Samaan aikaan uusia mahdollisuuksia aina vain innovatiivisempien sivustojen kehittämiseen avautuu jatkuvasti. Tätä nykyä taitavien webkehittäjien on mahdollista luoda mitä upeimpia sivustoja, mutta netin uumenista löytyy edelleen menneille vuosikymmenille jämähtäneitä viritelmiä. Kukaan ei taatusti halua omille sivuilleen kyseenalaista mainetta tätä heikompaa ainesta edustavana internetin antina, joten suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa panostaa. Millä tavoin verkkosivujen suunnittelu sekä visuaalisuus ovat sitten muuttuneet lähivuosien aikana?

  1. Responsiivisuus Mobiilikäytön yleistyessä verkkosivuille saavutaan mitä moninaisimpia laitteita käyttäen, joten ajan hermolla olevaa sivustoa ei voi enää suunnitella pelkät perinteiset pöytäkoneet mielessä. Kun suunnittelu on responsiivista, nettisivut mukautuvat kulloinkin käytössä olevalle laitteelle parhaiten sopiviksi.
  2. Minimalistinen tyyli Mobiilikäytön yleistyminen on omalta osaltaan vaikuttanut myös siihen, millainen estetiikka on pinnalla nykyaikaisten nettisivujen maailmassa. Varhaisilla sivuilla suositut liikkuvat animaatiot ja raskaat taustakuvat ovat väistyneet raikkaampien ja minimalistisempaa tyyliä noudattelevien ratkaisujen tieltä. Tästä linkistä löydät esimerkin sivustosta, jolla hyödynnetään nykytrendin mukaista tyylitellyn litteää ulkoasua. Elementeissä suositaan selkeitä muotoja ja yksivärisyyttä ja ylimääräiset kuvat ja muut krumeluurit loistavat poissaolollaan. Minimalistinen ulkoasu helpottaa responsiivista suunnittelua ja latausajat pysyvät kohtuullisina myös mobiilikäyttäjillä.
  3. Kookkaat kuvat Rauhallinen ja yksinkertainen ulkoasu kaipaa usein tuekseen kuvaa tai kenties jopa videota, joka johdattelee vierailijan sivuston maailmaan. Piskuisista kuvista koostuvien sekamelskojen sijaan aikaansa seuraavat webkehittäjät suosivat suurempia ja selkeämpiä kuvia. Sen sijaan, että kuvina käytettäisiin kuvapankkien antimia, suositaan persoonallisempaa otetta. Havainnollistavana esimerkkinä tästä toimivat esimerkiksi nämä sivut.
  4. Monipuoliset fontit Siinä missä leipätekstissä pysytellään minimalistiseen ja selkään tyyliin sopivissa perinteisissä fonteissa, otsikoissa, bannereissa ja kuvissa näkyy entistä useammin suuria ja koristeellisia fontteja. Tämä johtuu entistä suuremmasta ja edullisemmasta kirjaisinvalikoimasta, jonka ansiosta monipuolisempien fonttien käyttö on tätä nykyä mahdollista huomattavasti aiempaa pienemmällä vaivalla.