Kuvien editointi

Kuvien editointi on nykyisin helppoa. Internetissä on lukuisia ilmaisia ohjelmia, joiden avulla omat kuvat saa tarpeen vaatiessa paremman näköisiksi. Ammattilaisten kannattaa hankkia kuvankäsittelyohjelma, josta löytyy ilmaisohjelmia enemmän toimintoja ja mahdollisuuksia.photo_editor_259160825Tavallinen ilmaisohjelma on kuitenkin riittävä kotikuvien muokkaamiseen ja sen avulla on mahdollista poistaa kuvaan ilmestyneet ikävät varjot, säätää kuvan terävyyttä ja tasoittaa värejä. On myös mahdollista leikata kuvasta ylimääräiset reunat pois tai keskittää objektia oikeaan kulmaan. Kuvien editoiminen saattaa kuulostaa hankalalta mutta nykyisten helppokäyttöisten ohjelmien avulla se onnistuu varmasti kaikilta.Kuvan editoimista harjoittelevan kannattaa pitää mielessä muutama vinkki:

  1. Rajaa kuvaa. Kohdista rajaus kuvauskohteeseen ja kokeile parasta rajausta. Usein rajauksen avulla kuvasta saadaan tarkempi ja itse kohde nousee paremmin esille.
  2. Poista kuvasta linssistä kuvaan siirtyneet lika- tai pölytahrat. Näitä ei aina huomaa kuvatessa, joten linssi on hyvä puhdistaa säännöllisesti.
  3. Harjoittele varjojen ja terävyyden säätöä. Niiden avulla kuviin saa haluttua syvyyttä.
  4. Saturaation avulla säädetään värejä. Usein värien vahvistaminen, varsinkin maisemakuvissa, on aiheellista mutta liioitella ei kannata. Ylivärittynyt kuva menettää luonnollisuutensa, joten värien vahvistamista tulee käyttää harkiten. Toisinaan kannattaa kokeilla mustavalkokuvaa, joka toimii mainiona tehostekeinona joissakin tilanteissa.
  5. Editoidessa kannattaa aina tallentaa myös alkuperäinen versio parannellun rinnalle. Näin ollen alkuperäistä kuvaa voi muokata myöhemmin uudelleen.