Mikä tekee valokuvasta hyvän?

Valokuvaus on taiteen muoto, mutta hyvä valokuva jakaa mielipiteitä. Mikä on toisen mielestä loistava otos, saattaa olla jonkun mielestä surkea räpsäisy.photographer_59432458Hyvien kuvien ottamisessa on kuitenkin muutamia asioita, joiden avulla on mahdollisuus pyrkiä aina paremmaksi valokuvaajaksi:

  1. Valon vaikutus ja käyttö on yksi tärkeimpiä tekijöitä hyvissä kuvissa. Ammattilaiskuvaajat pohtivat usein ensimmäisenä valonlähdettä, suuntaa ja valon luonnetta. Hämyisissä klubeissa valon luonne on hyvin erilainen verrattuna kirkkaaseen keskipäivän paisteeseen. Valon avulla luodaan helposti kuviin erilaisia tunnelmia.
  2. Erilaisten vastakkaisasetelmien käyttö kuuluu valokuviin, samoin kuin värit, silhuetit ja varjot. Hyvä kuvaaja on lukenut läksynsä ja osaa käyttää valokuvauksen kikkoja hyväkseen. Kehittyessä kuvaajan on kuitenkin hyvä rikkoa rajoja etsien omaa uniikkia tyyliä. Palkituilla valokuvaajilla on oma kuvaustyylinsä, joka toimii kuin kuvien allekirjoitus.
  3. Hyvien kuvien ottamiseksi tarvitaan malttia ja tilannetajua. On osattava etsiä oikea hetki, jolloin painaa laukaisinta. Se on h-hetki, jolloin jokainen aspekti kuvassa on juuri oikealla kohdallaan.
  4. Hyvä kuvaaja tietää jo kuvaa ottaessaan millainen kuvasta olisi tultava. Monesti yksinkertaisuus on etusijalla – selvä kohde ja siihen sopiva tausta. Liian monta elementtiä saattaa johtaa kuvaan, josta puuttuu punainen lanka.
  5. Hyväksi kuvaajaksi tullaan harjoittelemalla. Erinomaisten kuvien ottamiseen tarvitaan useampi epäonnistunut otos, sekä paljon harjoittelua ja kokeilua. Valokuvauksen perusteet on kuitenkin ensiarvoista opiskella heti alussa.