Vinkkejä parempiin valokuviin

Miten hyvät valokuvat syntyvät? Kuinka kuvaushetken tunnelma vangitaan parhaiten? Kuvaamisesta tulee nykyisin helposti liukuhihnatyötä, kamera räpsyy sillä filminauhan tuhlaamista ei tarvitse enää murehtia.photo_edit_90801749Muutamilla vinkeillä kuvista saa välttävän sijaan hyviä ja laadukkaita:

  1. Laskeudu objektin tai henkilön tasolle. Kun kuvaat esimerkiksi lasta, laskeudu alemmas ja ota linssin kautta katsekontakti kuvattavaan. Sama kontakti välittyy tällöin myös kuvan kautta.
  2. Ole tarkkana taustan kanssa erityisesti henkilökuvauksessa! Yhtenäinen tausta on aina paras, sillä tällöin kuvaan henkilön taakse ei ilmesty hassuja muotoja tai objekteja.
  3. Harjoittele salamankäyttöä pimeän lisäksi myös päivänvalossa. Taustalla heijastuvat säteet aiheuttavat helposti varjoja kuvattavien kasvoille. Ne on helppo minimoida salamankäytöllä.
  4. Mitä lähempää kuvattu, sen parempi. Tämä neuvo pätee usein, erityisesti henkiökuvauksessa. Kaukaa otettu kuva saattaa vaikuttaa hyvältä paljaalla silmällä mutta lukuisat yksityiskohdat taustalla vievät huomion pois itse kuvattavasta. Opettele tarkkailemaan kuvakohdetta linssin kautta. Ilmeet ja tunnelma välittyvät usein autenttisemmin lähikuvista.
  5. Muuta keskeisen objektin sijaintia! Jos kuvaat esimerkiksi rakennusta, kuten linnaa tai tornia hieman kauempaa, kokeile siirtää kuvattava objekti toiseen kulmaan. Vieressä aukenevat pelto, laakso, metsä, upea taivas tms. tuovat kuvaan uudenlaista perspektiiviä ja kohteiden väliset mittasuhteet hahmottuvat paremmin. Omaan kameraan on hyvä tutustua, sillä tällaisissa kuvakulmissa tulee huolehtia objektin lukitsemisen poistamisesta, jotta kuvasta saadaan selkeä.
  6. Kääntele kameraa – kuva näyttää erilaiselta vaaka- tai pystytasosta kuvattaessa. Tutustu luonnonvaloon, millaisia leikkejä varjot ja säteet tuovat kuviin. Pienet muutokset saattavat muuttaa valokuvan tunnelman täysin ja kuvat elävöityvät aivan toisella tavalla.
  7. Opi salaman kantomatka. Ryhmiä kannattaa kuvata mahdollisimman läheltä. Tällöin salama riittää myös pimeässä ja henkilöiden välinen tunnelma välittyy parhaiten.