Kuinka pokeriturnaus televisioidaan?

Olet varmasti seurannut joskus televisiosta jotakin pöytäpeliä, kuten pokeria, blackjackia, shakkia tai vaikkapa biljardia tai snookeria. Pokeriturnauksessa on yleensä useita pelaajia, joiden toimintaa seurataan kameralla. Myös pelipöydän päällä on yksi kamera, joka kuvaa pöydän tapahtumia ylhäältäpäin niin sanotusta lintuperspektiivistä. Mutta kulissien takana tapahtuu myös paljon sellaista, mihin ei tule kiinnittäneeksi huomiota, kun pelaamista seuraa TV:stä tai netistä.

Televisioyhtiöt

Hyvän kuvaustyön tunnistaakin juuri siitä, että kameroihin ja ohjaukseen ei edes kiinnitä huomiota peliä TV:stä tai netistä katsottaessa, sillä kaikki soljuu eteenpäin kuin itsestään. Tämä pätee tietysti pokerin lisäksi kaikkeen muuhunkin televisiointiin erityisesti silloin, kun kyse on suorasta lähetyksestä. Suomessa tunnetuimpia TV-alan toimijoita ovat varmastikin Yleisradio ja MTV3, joiden toimintaa voi muuten mennä itsekin katsomaan, mutta meillä Suomessa ei ainakaan toistaiseksi ole vielä pokeria eikä muitakaan kasinopelejä televisioitu. Käytännössä televisioinnista vastaavatkin suuret eurooppalaiset televisioyhtiöt sekä pelipalvelujen omat media- ja IT-toiminnot.

Kamerat ja muu tekniikka

Kun kuvataan suoraa lähetystä pokeriturnauksesta – tai jostain muusta vastaavasta tapahtumasta – tarvitaan paljon kameroita, äänilaitteita ja muuta tekniikkaa. Yleensä kokonaistilannetta kuvataan vähintään kahdella liikkuvalla kameralla. Lisäksi pelaajista tarvitaan lähikuvaa, mikä sekin edellyttää useampaa kameraa. Jos pelaajien korttikädet on tarkoitus näyttää yleisölle, niin tarvitaan vielä lisää kameratekniikkaa ja kenties lähi- tai jopa makrokuvausta. Jakajaa kuvaamaan tarvitaan vielä oma kamera sekä vielä yksi kamera, joka kuvaa pelipöytää ylhäältä päin. Nopean laskutoimituksen tuloksena voidaankin todeta, että yli kymmenen kameraa pokeriturnauksen kuvaamisessa ei ole mitenkään tavatonta.TV_CrewKuinka tätä kaikkea sitten oikein pystytään hallitsemaan? Tämä vaatii tietysti kuvaajan joka kameralle (lukuun ottamatta yläkameraa, joka on kiinteästi asennettu) sekä tarkkailijan, joka kontrolloi videokuvasignaalia ja ohjaa ääni- ja kuvapöytää. Tähän tarvitaan yleensä useampi henkilö, ja tunnetusti televisiostudiossa onkin omat teknikkonsa kuvalle ja äänelle. Ohjaaja on sitten henkilö, joka päättää, milloin mitäkin kuvaa lähetetään ulos. Voimme vain kuvitella kuinka hektinen ja kiireinen tehtävä tämä on ohjaajalle ja muille teknikoille erityisesti suorassa lähetyksessä.

EPT-turnauksen televisiointi

Eräs merkittävä pokeriturnaus, joka televisioidaan säännöllisesti on EPT eli European Poker Tour. Kyseessä on eurooppalainen pokeriturnaussarja, jota on järjestetty vuodesta 2004 alkaen. Sen esikuvana toimii maailmanlaajuinen WPT eli World Poker Tour. EPT:n ensisijainen sponsori on PokerStars-pelihuone.EPT on merkittävä tapahtuma, eikä sen televisioinnissa saa mikään mennä pieleen. Paikalla onkin aina suuri tiimi kuvaajia, teknikoita, ohjaajia ja muuta henkilöstöä. Valmistelut aloitetaan hyvissä ajoin, ja kiertävä televisiotiimi on usein paikalla jo edellisenä iltana ennen kuin kilpailu aloitetaan. Televisioinnin takana on useita kansallisia yhtiöitä, ja EPT myös lähetetään useampaan Euroopan maahan. Internetin kautta lähetyksiä pystyy käytännössä seuraamaan mistä päin maailmaa tahansa, ja nettikatsojat ovatkin yksi EPT:n merkittävä yleisöryhmä.Televisiolähetysten juontajina toimivat Natalie Pinkham ja Caroline Flack, ja kommentaattoreina mukana ovat John Duthie sekä Colin Murra. Duthie on myös EPT:n perustaja ja pelaa itsekin pokeria.

Mitä edellytetään pokeriturnauksen televisioinnilta?

Ainakin yksi asia, josta lähetyksen ohjaajalle ei varmasti ole haittaa, on pokerin ja muiden pelien tunteminen. Kun hektisen pelitilanteen keskellä pitää tehdä nopeita päätöksiä siitä, minkä kameran kuvaa ajetaan ulos, täytyy ohjaajalla olla hyvä käsitys eri pokerikäsien arvojärjestyksestä. Tai sitten hän ainakin tarvitsee oman avustajan ja kommentaattorin, joka osaa salamannopeasti kertoa hänelle, milloin pitää näyttää lähikuvaa ja milloin yleistä tilannekuvaa.Suurin mielenkiintohan tässä pelissä liittyy loppujen lopuksi pelaajien kortteihin, ja siinä mielessä pokeri on vähäeleinen peli, jota on hankala seurata, jos ei ole perillä pelin säännöistä. Toisaalta pokerin sosiaalisen luonteen vuoksi myös pelaajien kasvonilmeet ja kehonkieli ovat kiinnostavaa katseltavaa yleisön kannalta. Onnistuneen lähetystekniikan ansiosta saadaan EPT:n ja muiden pokeriturnausten pelit tuotua onnistuneesti kotikatsomoihin, joissa miljoonat katsojat pääsevät seuraamaan ja nauttimaan ammattilaistason pokerista.